Integrasjon

Hva er integrasjoner

11.10.2022
av
Ruben Jenssen
4 min. lesetid

Det finnes mange spørsmål knyttet til integrasjoner: Hva er integrasjoner? Trenger virksomheten min egentlig integrasjoner? Finnes det ulike typer integrasjoner? Hvordan lager man integrasjoner? Og mange flere...

Enkelt forklart kan vi si at integrasjoner er å flytte data fra et system til et annet, men integrasjoner kan også være så veldig mye mer enn det! Ved hjelp av integrasjoner vil virksomheter kunne effektivisere og automatisere tunge og manuelle forretningsprosesser, og spare både tid og kostnader.

I denne artikkelen gir vi en kort innføring i hva integrasjoner er, slik at du er i stand til å forstå hva integrasjoner kan løse, hvordan integrasjoner utvikles og hvilke typer integrasjoner som finnes. Vi dekker naturligvis ikke alt i denne artikkelen, men vi gir deg en liten innføring i noen vanlige ord og uttrykk. Det viktigste er ikke nødvendigvis å kunne alle tekniske termer, men å vite hvorfor du trenger integrasjoner og samtidig klarer å unngå vanlige feil.

 

Integrasjoner

Integrasjoner er et veldig vanlig begrep som stadig dukker opp i diskusjoner knyttet til IT og forretning. Det kan derfor være litt vanskelig å faktisk innrømme at man ikke helt skjønner hva det er eller hva det kan løse. Denne usikkerheten medfører bare videre forvirring om hva integrasjoner er og hva som trengs for å gjennomføre et vellykket integrasjonsprosjekt. 

Som nevnt i introduksjonen handler integrasjoner om å flytte data fra et system, til et annet. Når to systemer er integrert tilgjengeliggjøres data frem og tilbake mellom de to systemene. 

Før vi går løs på fil-basert integrasjon, burde vi snakke om den vanligste formen for integrasjoner, nemlig “kontorstol-integrasjon”.

Kontorstol-integrasjon - hva er det?

Det er når du putter data inn i et system, snurrer kontorstolen, flytter blikket over til et annet system, og putter den samme informasjonen manuelt inn i det andre systemet. Veldig enkelt og greit, ja, men det er også svært tidkrevende, sårbart for feil og veldig irriterende når du er nødt til å gjøre det hundrevis eller tusenvis av ganger.

Men vær ikke redd. Det finnes måter å løse disse problemene på. Ved hjelp av effektive og fremtidsrettede integrasjoner kan vi automatisere prosesser som dette.

Vi kan for eksempel bygge en integrasjon mellom CRM systemet og regnskapssystemet slik at når du registrerer et salg i CRM-systemet blir den samme kundeinformasjonen automatisk registrert og opprettet i regnskapssystemet.

Et annet eksempel er å bygge integrasjoner fra HR-systemet og ut til de andre systemene i virksomheten. Når du registrerer en ny ansatt i HR-systemet vil kontaktinformasjonen automatisk bli registrert i alle de andre systemene den nyansatte skal ha tilgang til. Dermed slipper du å opprette bruker til den ansatte i hvert enkelt system. Dette skjer helt automatisk. Eller som vi liker å si - helt automagisk!

Forklart på denne måten er det enkelt å forstå at integrasjoner kan gi stor verdi gjennom å effektivisere og automatisere prosesser. Å automatisere denne typen dataflyt er åpenbart noe alle virksomheter ønsker å løse når de snakker om integrasjoner. Det er et enkelt ønske med en åpenbar verdi.

Likevel, for mange selskaper er integrasjoner synonymt med en blanding av hodepine og engasjement. Potensialet for verdiskapning via integrasjoner er stort, men å realisere verdiene av integrasjoner er ofte vanskeligere enn først antatt. Under overflaten av enhver integrasjon er det underliggende arbeidsprosesser, applikasjoner, data og arbeidsflyter, som kan gjøre integrasjoner mer komplekse å utvikle.

 

“Integrasjoner er rørene som får data til å flyte mellom systemer. Kompleks koding er det samme som å bruke stålrør. Det fungerer helt perfekt - helt til noe endres - da er det veldig vanskelig å fikse det.”

 

Ønsker du å lære mer om hvordan du kan automatisere prosesser, levere bedre kundeopplevelser og hente mer verdi fra dine data?

Last ned vår gratis E-bok, og begynn å rigge virksomheten din for fremtiden.

 

Videre i denne artikkelen skal vi gi en innføring i noen av de vanligste uttrykkene som dukker opp når vi snakker om integrasjoner.


File Transfer Protocol (FTP)

En flat-file integrasjon er basert på en protokoll kjent som File Transfer Protocol. FTP-integrasjoner handler om å flytte filer fra et sted til et annet. Et av de vanligste filformatene for filbasert integrasjon er CSV-filer. Disse filene vil kunne eksporteres fra et system i form av en rapport. Så, oppsummert - FTP integrasjon handler om å sende informasjon som befinner seg i et filformat til et annet system. 


API-er

Et API er et sett av protokoller og regler som spesifiserer hvordan systemer og applikasjoner skal kommunisere.
Enkelt forklart kan man tenke på et system med et API som at det har en mailboks. Når du ønsker å sende informasjon til mailboksen er det første du må vite adressen, i vårt tilfelle web-adressen. Videre har API-er definert ulike tjenester som er tilgjengelig i API-et. En API-tjeneste, ofte referert til som et API-endepunkt, håndterer ulik informasjon som man kan sende og motta fra API-endepunktet. 

For eksempel, la oss si at et ERP-system har et API-endepunkt for å sende fakturagrunnlag til. Man må da vite hvilken spesifikk informasjon man kan sende til API-endepunktet, for eksempel selskapsnavn, fakturaadresse, organisasjonsnummer osv. Informasjon om hvilke endepunkter som er tilgjengelige for en applikasjon, hva API-et løser, hvordan API er bygd og hvordan det kan brukes er definert og beskrevet i API-dokumentasjonen. API-dokumentasjon er helt essensielt for å forstå hvordan API-er fungerer og med litt innsats kan man forstå mye hvis API-dokumentasjonen er god. 

Les mer om API-er her.


Push vs Pull - hva er forskjellen?

Når det kommer til integrasjoner, er det mange misforståelser knyttet til push versus pull, eller på godt norsk - dytt versus å dra. Hvem dytter informasjon og hvem drar informasjon? 

Når du “pusher” informasjon betyr det at du putter informasjon inn i et annet system. Et godt eksempel er salgskontrakter. Hvis CRM-systemet ditt trigger dataflyten hver gang en ny salgskontrakt er vunnet, pusher du informasjonen videre til for eksempel ERP-systemet. Motsatt, hvis du henter informasjon ut av en database, eller et systemet, så “puller”, eller drar, du informasjon ut av systemet. 


Sanntids-integrasjoner vs batch-integrasjoner

Sanntids-integrasjoner er integrasjoner som automatisk overfører data når en hendelse skjer i et system. Et eksempel på en slik hendelse er når du oppretter en ny ansatt i HR-systemet ditt. Hvis du har implementert en sanntids-integrasjon for overføring av ansatte til et annet system vil opprettelsen av den ansatte være en triggerhendelse. Denne hendelsen trigger integrasjonsprosessen. 

Motsetningen til sanntids-integrasjoner er batch-integrasjoner en integrasjonsprosess som kjøres i gitte tidsintervaller, og deretter samler all data som skal overføres i en jobb. 

Så, spiller det egentlig noen rolle om du velger sanntids-integrasjon eller batch-integrasjon? Du får uansett overført data mellom systemer? Svaret på dette spørsmålet er, kanskje ikke overraskende, ja!

Sanntids-integrasjoner vil konstant spørre etter triggerhendelser, som medfører at antall spørringer du gjør mot API-ene er mye større sammenlignet med batch-integrasjoner. Mange systemer har grenser for hvor mange spørringer du kan gjøre per time eller dag, og det er ofte en kostnad per API-spørring. En sanntids-integrasjon kan derfor øke kostnaden, og i mange tilfeller er det egentlig ikke nødvendig med en sanntids-integrasjon. 


Integrasjonsplattform vs tradisjonelle integrasjoner

En integrasjonsplattform er et form for mellomsystem som plasserer seg i midten av virksomhetens øvrige applikasjoner. En integrasjonsplattform muliggjør utvikling og monitorering av integrasjoner til systemer, applikasjoner, IoT-enheter og datalagringsplattformer på et samlet sted, i integrasjonsplattformen. I Axaz bruker vi den markedsledende integrasjonsplattformen Boomi. Boomi er basert på konfigurering av integrasjoner og dataflyt, som forenkler og standardiserer integrasjonsprosesser. Tidligere konfigurerte komponenter, som API-tilkoblinger, datatransformasjons-funksjoner, logikk osv kan gjenbrukes på tvers av flere integrasjonsprosesser. 

Tradisjonell integrasjonsutvikling er hovedsakelig basert på programmering og koding. Kompleksiteten og tidsbruk for utvikling av tradisjonelle integrasjoner er til forskjell fra å bruke en integrasjonsplattform mye større. I tillegg kreves det mye større oversikt og administrering for å ha kontroll på koden som er implementert. Monitorering av integrasjonene er mye mer komplisert, ettersom det ved endringer eller feilretting av kode må kobles på utviklere som må bruke tid på å sette seg inn i koden, finne hva som er feil, for deretter utvikle nye løsninger i en allerede kompleks kode. 

Les mer om hvorfor en integrasjonsplattform burde være en del av virksomhetens digitale strategi her.


Low-code / no-code

Mange applikasjoner og utviklingsverktøy påberoper seg med stor stolthet å være low-code eller no-code verktøy. Low-code / no-code utvikling betyr rett og slett at utvikling ikke baserer seg på tradisjonell koding, men “drag-and-drop” konfigurering av visuelle komponenter. Dette muliggjør at virksomhetsarkitekter eller ikke-tekniske personer kan utvikle og implementere applikasjoner selv. I tillegg, til forskjell fra tradisjonell kode, vil utviklingen i gode low-code / no-code utviklingsmiljøer være mye mer effektivt. 


Integrasjon som en tjeneste

Når vi i Axaz utvikler og forvalter integrasjoner for våre kunder benytter vi integrasjonsplattformen fra Boomi. Boomi er en ledende skybasert integrasjonsplattform som lar oss utvikle integrasjoner mye raskere enn med tradisjonell programmering. Dette gjør det også mye enklere å gjøre endringer raskt når behov for endringer oppstår. I dagens forretningsverden er stor endringsevne et konkurransefortrinn i seg selv. I tillegg er det enkelt å bygge inn forretningslogikk som er tilpasset hver virksomhet. Axaz er en "managed service provider" av Boomi, som betyr at vi tilbyr Boomis integrasjonsplattform som en tjeneste. Dette kan du lese mer om her.

Dette gjør at vi ikke trenger å tilpasse oss standardintegrasjoner som kanskje ikke passer optimalt, men kan skreddersy integrasjonene og løsningene til å passe hver enkelt virksomhets forretningsmodell.

Ta kontakt med Axaz for en samtale om hvordan vi kan hjelpe din virksomhet.
Hold deg oppdatert på nye artikler
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ruben Jenssen

Ruben er co-founder og Business Developer i Axaz. Ruben jobber med identifisere effektiviseringspotensial hos virksomheter gjennom bedre utnyttelse av data. Ruben har ekspertise innen finans og teknologi og brenner for å hjelpe virksomheter å få mer ut av sine data, øke effektiviteten og skape dataflyt mellom systemer og applikasjoner.

Meld deg på nyhetsbrev

Fagartikler, nyheter og annet innhold fra Axaz rett i din innboks, én gang i måneden. Skriv inn mailen under for å melde deg på!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.